Pur Sang

Er waren goede berichten doorgekomen over de keuken van Pur Sang, Heerenweg 278 in Groet. Zij erheen. Buiten op het terras bestudeerden ze het menu en de wijnkaart. Uiteindelijk bestelden ze een flesje witte wijn omdat er rogvleugel op de…

Lees meer

UITNODIGING

Lees meer

Château d’Yquem

Dessertwijn is vaak een ondergeschoven kindje. De meest beroemde is een Sauterne 1er Grand Cru Classé van Château d’Yquem uit de Bordeaux, waarvan ondergetekende nog altijd vier flessen in voorraad heeft; het betreft de jaargang 1999 (75cl). De flessen, nog…

Lees meer

Tempranillo Blanco

Over de vorige column bestond enige verwarring. Is een tempranillo blanco een druivensoort of een blanc-de-noir wijn? Laat ik eerst eens uitleggen wat een blanc-de noir precies is. Schrijver dezes heeft al eens eerder uitgelegd dat je van een blauwe…

Lees meer

Typisch Nederlands

Samen met mijn taalmaat worstelen wij ons door het boekje ‘Typisch Nederlands’ om hem op de hoogte te brengen van de verschillen in gewoontes en tradities van andere landen, zoals in de politiek, softdrugs, euthanasie, prostitutie en het homohuwelijk. Het…

Lees meer

Ruig

Restaurant Ruig bevindt zich in Tuitjenhorn, of all places. Hoe zitten we erbij? Aan een houten tafel die tegen een grote foto staat, een uitvergrote foto van Tuitjenhorn, van de Dorpsstraat en zijn afslagen naar Kuil, zwembad en raadhuis. De…

Lees meer

Privé

Tijdens ons taaluurtje bevond mijn taalcoördinator zich in de bibliotheek. Hij heeft mijn taalmaat aan mij gekoppeld. We worstelden net door een stukje tekst. Alles goed?’ informeerde hij. Meestal zeg je dan ‘Jawel, met jou ook?’ Want als het slecht…

Lees meer

Droomreizen

Een van zijn vaste klanten komt steevast om een `Italiaanse wijn; een Rubizzo uit Toscane om precies te zijn. Die partij wijn staat onder een grote kaart van Italië, met daarop ingekleurd de verschillende wijngebieden van dat land. Zeker eenmaal…

Lees meer

Driehoek (sherry slot)

Van de Bermuda-Driehoek is bekend dat schepen/vliegtuigen/mensen daar op mysterieuze wijze in het niets oplossen; gewoon van het radarscherm verdwijn-en om er nooit meer iets van te vernemen. Zo wordt beweerd. Over de sherry-driehoek is veel minder bekend, maar die…

Lees meer

Sherry

De meest onderschatte wijn is de sherry. In Nederland vaak weggezet als damesdrankje. Dit vanwege zijn/haar populariteit in de jaren zestig van de vorige eeuw onder oudere dames die niets anders wisten te doen dan een flesje open te trekken,…

Lees meer

Wijn & Spijs (slot)

Het goed combineren van wijn en gerecht, in de gastronomie wijn en spijs genaamd, is een kunst op zich. In een restaurant heb je een sommelier, maar hoe weet een thuiskok wat bij elkaar past? Daar zijn wijn-spijscursussen voor, is…

Lees meer

Wijn & Spijs

De dagen worden korter; nat en donker . We verzamelen ons rond de eettafel. De juiste wijn bij een gerecht kan voor een onvergetelijke ervaring zorgen. Nederlanders hebben de discutabele reputatie hun wijn vooral voor of na het eten te…

Lees meer
Back To Top