Château d’Yquem
Dessertwijn is vaak een ondergeschoven kindje. De meest beroemde is een Sauterne 1er Grand Cru Classé van Château d’Yquem uit de Bordeaux, waarvan ondergetekende nog altijd vier flessen in voorraad heeft; het betreft de jaargang 1999 (75cl). De flessen, nog…
Tempranillo Blanco
Over de vorige column bestond enige verwarring. Is een tempranillo blanco een druivensoort of een blanc-de-noir wijn? Laat ik eerst eens uitleggen wat een blanc-de noir precies is. Schrijver dezes heeft al eens eerder uitgelegd dat je van een blauwe…
Typisch Nederlands
Samen met mijn taalmaat worstelen wij ons door het boekje ‘Typisch Nederlands’ om hem op de hoogte te brengen van de verschillen in gewoontes en tradities van andere landen, zoals in de politiek, softdrugs, euthanasie, prostitutie en het homohuwelijk. Het…
Droomreizen
Een van zijn vaste klanten komt steevast om een `Italiaanse wijn; een Rubizzo uit Toscane om precies te zijn. Die partij wijn staat onder een grote kaart van Italië, met daarop ingekleurd de verschillende wijngebieden van dat land. Zeker eenmaal…
Driehoek (sherry slot)
Van de Bermuda-Driehoek is bekend dat schepen/vliegtuigen/mensen daar op mysterieuze wijze in het niets oplossen; gewoon van het radarscherm verdwijn-en om er nooit meer iets van te vernemen. Zo wordt beweerd. Over de sherry-driehoek is veel minder bekend, maar die…
Wijn & Spijs (slot)
Het goed combineren van wijn en gerecht, in de gastronomie wijn en spijs genaamd, is een kunst op zich. In een restaurant heb je een sommelier, maar hoe weet een thuiskok wat bij elkaar past? Daar zijn wijn-spijscursussen voor, is…
Wijn & Spijs
De dagen worden korter; nat en donker . We verzamelen ons rond de eettafel. De juiste wijn bij een gerecht kan voor een onvergetelijke ervaring zorgen. Nederlanders hebben de discutabele reputatie hun wijn vooral voor of na het eten te…