Ruig

Restaurant Ruig bevindt zich in Tuitjenhorn, of all places.
Hoe zitten we erbij?
Aan een houten tafel die tegen een grote foto staat, een uitvergrote foto van Tuitjenhorn, van de Dorpsstraat en zijn afslagen naar Kuil, zwembad en raadhuis.
De keuken is meer dan voortreffelijk. Bernd Gerats is de chef-kok en heeft een groot deel van zijn loopbaan in het sterrensegment gewerkt. Ruig is er voor iedereen die van pure, ambachtelijke gerechten houdt, voor een vriendelijke prijs, zegt hun site.
De ambiance neigt een tikje nostalgisch naar ‘Het tuinpad van mijn vader’.
Wat eten we?
Vooraf boerenland brood met gebrande boter, jalapeño- en knoflooksaus. Dan meteen het hoofdgerecht (beiden willen geen meerdere gangen vanwege een kleine maag). De ene krijgt een flink stuk tonijn op het bord met wat noedels in een Thaise bouillon, de ander een diamanthaas met gegrilde witte asperges in een jus de veaux. Een goed restaurant herken je aan de frites; deze zijn nog in de schil en zo uit de frituur, samen met huisgemaakte mayonaise. Helemaal top! Het bakje salade ernaast steekt er dan weer wat gewoontjes bij af.
En wat drinken we?
Bij het voorgerecht een rosé uit Spanje van de bobaldruif. Heerlijk! Bij de tonijn een witte tempranillo, (een witte wijn gemaakt van blauwe druiven) en bij het vlees een cabernet sauvignon uit Chili. Die laatste wijn heeft voldoende kracht naast het gerecht, maar is nogal ‘een glijer’, dat wil zeggen dat het een makkelijke wijn is met een licht zoetje, die je vaker tegenkomt. Voor nou en naggeres, zoals ze in West-Friesland zeggen.
De witte wijn vergoedt veel, deze witte tempranillo is uitgesproken origineel; de wijn ontdekt in 1988 vond de eerste botteling plaats in 2005, dit nadat een jaar eerder deze blanc-de-noir officieel werd toegelaten tot de Rioja Blanco classificatie en perfect voor bij vis.
Dit eet- en drinkfestijn neemt enkele uren in beslag en omdat we nog moeten rijden nemen ze koffie toe.
Ruig is een absolute aanrader, alleen al vanwege zijn tempranillo blanco. Vraag ernaar, mocht u daar verzeild raken.

Back To Top