wijn(tje)

Aan hun winkeltijd hebben ze een paar smulpapen overgehouden, waarmee ze al jaren een culinair verbond hebben. Over en weer wordt er bij elkaar gegeten en altijd wordt er een flesje meegebracht voor de keukenbrigade. Vaste prik.
De keer waar het hier over gaat, aten ze een salade met gerookte eendenborst vooraf en vervolgens een pootje parelhoen met wat struikjes gebakken witlof. Als toet hangop met caramel, besprenkeld met brokjes pistach. Tijdens de maaltijd is het samenzijn aangenaam en zijn ze immer blij met elkaar.
De wijn die werd meegebracht was dit keer een chileense pinot noir, de druivensoort van zijn voorkeur. Ze heet Tara.
De kenmerken van deze Ventisquero Tara pinot noir zijn;
een natuurlijke rode wijn gerijpt op hout en gemaakt door Viña Ventisquero met de pinot noir variëteit in Valle de Huasco, in het Chileense gebied Atacama.

Viña Ventisquero is een jonge wijnmakerij gevestigd in Valle de Maipo, maar ook met landgoederen in Valle de Casablanca en in Valle de Apalta. Pak er een atlas bij. De vader, Felipe Tosso, gebruikt een jong maar ervaren team om zeer persoonlijke wijnen met karakter te produceren op basis van een grondige studie van de grote verscheidenheid aan grondsoorten. Een werk dat hem in zeer korte tijd internationaal aanzien heeft bezorgd.

Ventisquero Tara pinot noir is afkomstig van wijngaarden die zijn aangeplant in kalkrijke bodems met alluviale steen en aan de voet van de Huasco rivier. Deze wijnstokken worden gekenmerkt door de dagelijkse invloed van de “camanchaca”, een dichte mist afkomstig van de Stille Oceaan op 20 km afstand van de Atacama woestijn, die hen de nodige vochtigheid verschaft om goed te kunnen rijpen. Er wordt respectvolle landbouw bedreven en de druiven worden met de hand geoogst op het optimale rijpingsmoment.

In de wijnmakerij worden de druiven eerst 5-7 dagen koud geweekt, vervolgens met de voet geperst, dit om de bittere pitten niet te beschadigen. De most vergist op natuurlijke wijze met inheemse gisten en rijpt gedurende 24 maanden in gebruikte 228-liter Franse eikenhouten vaten. Zodra de wijn klaar is, wordt hij gebotteld zonder voorafgaande klaring of filtering. En gezond, zoals opgeschreven in de column van de vorige maand

De Atacama Ventisquero Tara pinot noir is een wijn met een belangrijke zilte lading door de invloed van de zee en de bodem. Een verrassend diepe, intens mineraal glas wijn.
Voorwaar geen lullig wijntje. Niks wijntje zoals boven deze column te lezen staat. De titel wordt bij dezen veranderd in ‘WIJN.’ Er zijn namelijk wijntjes en wijnen Toch?.

Back To Top