skip to Main Content

Vrouw van de (vorige) eeuw

Nu hijzelf winkelier is, denkt Winkelman met het schaamrood op zijn ziel aan de nu volgende gebeurtenissen: Hijzelf en een vriend van hem waren zo rond de twintig jaar -een tamelijk brute leeftijd- toen ze besloten op kamers te gaan…

Lees meer

Flierefluiten

Zijn jas hing open en hij rookte een sigaret met hoog opgeheven arm alsof hij hem droog wilde houden tegen zijn gesputter. ‘Verkoop mij even snel een flesje wijn,’ riep hij jolig. Het was   duidelijk dat het sputterende heerschap uit…

Lees meer

Turfmarkt

Op de vooravond van de gedeeltelijke lockdown aten ze bij de Turfmarkt in Alkmaar. Daar kregen ze een bordje oesters van het huis om mee te beginnen. Blijkbaar konden de oesters niet bewaard worden, vooruitlopend op het uitgelekte nieuws dat…

Lees meer

Jufferen Lunsingh

Hoewel op de fiets lunchten ze met een zogenaamd ‘wandelstoofpotje’; een hertenstoof met een garnituur van het seisoen. Vooraf een venkel-bosuisoep. Daarbij werd een glas sauvignon blanc gedronken; een wijn uit zuid frankrijk, lekker fris, strak en met een toets…

Lees meer

Heet

Het was warm, zo warm dat hij het liefst geen spat zou uitvoeren. Straks moest hij Winkelvrouw gaan aflossen in de winkel. Hij zat buiten op het dakterras en verbaasde zich over de hitte en de staalblauwe hemel, waarin een…

Lees meer

Braams

Op gezette tijden, zo eens in de twee maanden, wordt Winkelman gebeld door meneer Braams. “Met Braams hier...”, zegt een doorrookte stem. “Ja, meneer Braams...“, zegt Winkelman terug. “Doe nog maar een keer van hetzelfde”, zegt Braams dan. “Dat is…

Lees meer

Droomreizen

De klant uit de vorige column kwam steevast om een Italiaande wijn; een Rubizzo uit Toscane om precies te zijn. Die wijn stond onder een grote landkaart van Italië, met daarop ingekleurd de regionale wijngebieden. Zeker eenmaal in de week…

Lees meer

Artisjokken

De klant van Winkelman, een culinaire hobbyist, stond peinzend voor het grote schoolbord in de winkel waarop een recept van ‘Merluza al Horno’ was geschreven, Merluza is eigenlijk heek,’ merkte de Culinaire Hobbyist op. ‘Dat kopt,’ reageerde Winkelman, ‘maar dat…

Lees meer

Ster

Die zondagmiddag hing in restaurant Marque een gespannen sfeer. De dag daarop zouden de Michelinsterren verdeeld worden over Nederland en Marque wilde daar graag bijhoren. Ze zijn er voor de lunch. Met ontembare geestdrift wordt er in dit historische pand…

Lees meer

Eetschaamte

Via www.wildetenindeachterhoek.nl kwamen ze terecht in Aalten, op vijf kilometer van de Duitse grens. Daar was gereserveerd voor een driegangen wildmaaltijd. Er stond hen duif, fazant en damhert te wachten. De eigenaar van het etablissement, zelf jager, schotelde hen de…

Lees meer

Wijngek

Is er in de hele Langedijk geen eetgelegenheid te vinden met zuurkool als specialiteit (zie vorige column), wél is er een restaurant met uitstekende wijnen: ’t Bakkershuys, in de Dorpsstraat van Broek op Langedijk. Ooit, lang geleden, een bakkerij waar…

Lees meer

Zuurkool

Zijn vroegste herinnering betreft het uitzicht vanuit de voorkamer van het ouderlijk huis in Zuid Scharwoude. Hij is dan een jaar of drie-vier. Hij staat op een stoel en kijkt door het raam. Voor het huis ligt een slootje, waarin…

Lees meer
Back To Top