zomeren

Als hij dit opschrijft bestaat hij uit de helft van twee vaders, die hun kinderen meegenomen hebben naar het zwembad. Dat dit zwembad het Dousberg Bad heet en in Maastricht ligt doet niet terzake, want op het grote grasveld rond het bad vinden dingen plaats die overal gebeuren rond een bak met water bij mooi weer.
Vlak voor zijn neus voetballen drie bierbuikige mannetjes en verder ligt iedereen te bruinen op een handdoekje; meisjes bij meisjes en jongens bij jongens. Twee groepen die elkaar nonchalant, maar o zo scherp in de gaten houden ondanks de warmte. Of misschien wel dankzij al die opgewarmde hormonen.
Verderop zit een plompe moeke rechtop in het gras; haar bedrijvige armen liggen nu stil in haar schoot alsof ze door kinderverlamming zijn getroffen. De drie bierbuikjes zuchten onder hun aktiviteiten. Het atletische vermogen is verzopen, maar de techniek is zo nu en dan nog aanwezig en dan voelen ze zich weer de voetballers van weleer.
De plompe moeke heeft nu blijkbaar lang genoeg genikst. Ze schilt een appeltje en deelt het met een druipend kind dat meteen weer terugrent naar het bad.
Hij zoekt naar zijn dochter in die badende menigte, waar ze samen met haar vriendin en diens vader een baantje probeert te trekken. Hij verheft zich nu op zijn ellebogen en zoekt haar blonde paardenstaart tussen al die koppies die uit het water steken. Om hem heen heeft het luie liggen nu echt toegeslagen; er wordt gelezen, ingewreven en loom over het buikje geaaid. Alle rimpels en pukkels worden drie keer bekeken, tatoeages vergeleken en dat alles overgoten met een zon van een graadje of dertig.
Hij vindt zijn dochter terug in het gekrioel en tegelijk kijkt ze ook naar hem. Ze zwaaien naar elkaar, waarna ze weer onderduikt in de massa. Zelf zakt hij weer terug op z’n zij. En dan, als een heldere flits bij nul verstand, denkt-ie: Life is a state of mind. Hij zegt het zacht, zo zacht dat niemand het hoort. Waarom hij dat zegt weet hij niet. Nou ja, hij weet het wel maar hij heeft geen zin om het uit te leggen. Ineens is er lekker veel ruimte in zijn bovenkamer.

Back To Top