Wijnvrienden

Als wijnvrienden eten ze eens in de zoveel tijd bij elkaar. De gastheer/vrouw doet zijn/haar stinkende best, niet alleen qua kookkunst maar zeker ook bij de wijnkeuze. De keer waar het hier over gaat zijn ze te gast bij voormalige klanten van hun wijnwinkel. Zelf hebben ze dan een rode Le Clos ‘19 uit de Cevennes van wijnwinkel WIJN op de Alkmaarse Laat uit gekozen. Eerder bezochten ze daar een proeverij waarbij deze wijn opviel. Druivensoorten: 45% cab. sauv,40% syrah en 15% granache. Domaine de Berquerolles wordt gerund door de familie Saint Etienne in de Ambroix, in het noorden van de Lanquedoc in het nationaal park Cevennen.

Let wel: veel grote huizen zijn terug te vinden in de Lanquedoc. Daar is de grond goedkoper en wordt er meer toegestaan dan in de traditionele wijngebieden. Waar de wijnen uit de gebieden Bordeaux , de Loire en de Bourgogne aan strenge regels zijn gebonden, zijn de producenten in het zuiden van Frankrijk vrijer in hun keuzes. Uitkomst; Top wijnen voor een aangename prijs.

De wijn die ze meenamen staat omschreven als Intens en elegant met 12 tot 18 maanden lagering op Frans eiken. Het zorgt voor een prachtige volle stevige wijn die makkelijk nog enige jaren bewaard kan worden.

De gastheer kookte Amerikaans. Er was een voorgerecht  opgediend met een blue cheese dressing. Het hoofdgerecht was een gehaktbrood  (meatloaf) begeleid door Californische zinfandel van de regisseur van Apocalypse Now, te weten Francis Ford Coppola. Veel succesvolle Amerkanen doen zichzelf uiteindelijk een wijngaard cadeau. Je moet  iets met je vele geld.

Toch was deze rode wijn geen hobbywijntje van een binnengelopen beroemdheid, maar een serieus product van 2018 met een stevige afdronk. Ook deze wijn kan heel goed ‘ouderen’. Maar wijn is geen postzegel. Hij is gemaakt om te worden gedronken en niet om te bewaren in de hoop dat-ie duurder wordt.  Bij goed gezelschap -en dat was aanwezig die avond- is het een onbetaalbare ervaring. De discussies scheerden langs de lege flessen.

 

Back To Top