Waar gebeurd…

Bij hem thuis, in de schoot der familie, worden veel van Jack’s verhalen met een grote korrel zout genomen. Op z’n minst overdrijft hij schromelijk, vinden ze. Zijn verhaal dat hun oma zaliger altijd haar zondagse jurk aantrok voor de televisie, omdat ze dacht dat de t.v. kon terugkijken, wordt steevast weggehoond. Zelf vindt Jack dit een prachtig verhaal en hij weet zeker dat het waar is. Maar volgens de rest van de familie is deze herinnering honderd procent apocrief. Alleen zijn artistieke broer gelooft hem altijd. Daarom kunnen ze zo goed opschieten met elkaar. Zo goed, dat ze zelfs samen op vakantie kunnen gaan.
Vroeger was dat wel anders… Vroeger hadden kleine Jack en zijn kunstzinnige broertje altijd en eeuwig ruzie. Er was sprake van een permanente staat van oorlog. Eén van de zeldzame keren dat dit niet het geval was, waren ze op weg naar school. Net hadden ze een grote ruzie bijgelegd en elkaar toevertrouwd, dat ze ondanks alles broers waren en dat het nu maar eens afgelopen moest zijn met die constante strijd. Arm over arm liepen ze naast elkaar, blij met dat vreedzame moment.
“Zal ik je een verhaal vertellen?, stelde kleine Jack voor met warme stem.
“Ja, dat is goed”, innigde zijn broertje terug.
En kleine Jack ving aan: “Er waren eens twee jongens. De een had een nobel karakter en de andere was een mispunt en een kwelling voor zijn omgeving…”.
Ze liepen vanaf de Bergerweg richting centrum, naar de Wilhelminaschool in de Doelenstraat. En kleine Jack vertelde verder; dat die twee jongens eigenlijk broertjes waren en dat de nobele van de twee heel veel voor z’n jongere broer over had, maar dat die sukkel altijd alles geloofde wat z’n oudere broer hem aan zijn neus hing.
Ter hoogte van de Grote Kerk kreeg zijn broertje eindelijk door dat de vertelling hen beiden betrof en hij ontplofte van woede. Witheet rukte hij zich los uit de broederlijke omarming. Ergens tegen de muur van de Grote Kerk lag een hoop bakstenen waar zijn broertje -nooit anders dan verbaal agressief- op af sprintte en kleine Jack heeft moeten rennen voor zijn leven. Waar gebeurd.

Back To Top