Voorpret

Hij gaat net als drie jaar geleden opnieuw naar Syrie« en weer in het voetspoor van zijn artistieke broer. Afgelopen weekend begon de voorpret met een door zijn schoonzusje bereide Arabische maaltijd. Ging hij vorige keer alleen, nu gaan ze ‘en famille’. De foto’s van die vorige keer komen ter tafel om zijn dochter alvast te wennen aan de fascinerende wereld van het Midden Oosten. En ze zal een lijstje doorgemaild krijgen met de meest voorkomende Arabische woorden, zodat ze daar iets kan vragen zonder het antwoord te verstaan. Nou ja…
Ook die foto’s zijn genomen door zijn schoonzusje, de schat, en daarna keurig ingeplakt en van een onderschrift voorzien. Het is een schande, maar zelf neemt hij eigenlijk nooit foto’s, laat staan dat-ie ze dan inplakt en er iets onderschrijft. Als-ie weg is probeert hij alle indrukken op zijn netvlies vast te leggen en heeft-ie geen tijd en zin om door het oog van de camera naar zijn omgeving te kijken. Het is net alsof je de wereld dan bekijkt door een spiekgaatje in de deur; je mist de geur en de geluiden. Toch is-ie altijd jaloers op mensen die met hun foto’s structuur aanbrengen in hun reis. Dat heet napret. Bij voorpret hoort een flesje wijn van het betreffende land. Maar Syrische wijn is hier niet verkrijgbaar. Gelukkig maar, want dat spul is ondrinkbaar. De wijn van de buren (Libanon) is daarentegen vaak van excellente kwaliteit. Maar bij de Arabische gerechten van die avond en de bijbehorende foto’s dronken ze een heerlijke volle Marokkaanse wijn. Niks mis mee, niet met de wijn en niet met de hele avond.
Vertel je rond dat je naar Syrie« gaat, dan zijn de waarschuwingen niet van de lucht. Ook Jack’s oude moeder gelooft alles wat er op de televisie langskomt en bij elke bomaanslag belt ze op om te controleren of de telefoon nog wel wordt opgenomen. Nog altijd is de beste reisverzekering, het meenemen van je eigen bom aan boord van een vliegtuig. De kans dat een ander ook een bom meeneemt is statistisch gezien namelijk te verwaarlozen. ‘Geintje!’, moet er dan onmiddellijk op volgen. Want ook grappen zijn verdacht in deze ‘terreurige’ tijden.

Back To Top