The Fallon

Waar eerder meesterontsnapper Stanley Hillis, oplichter heer Olivier, de Molukse treinkapers, Pistolen Paultje en Willem Holleeder & co “logeerden” staat nu The Fallon, opgedeeld in een restaurantgedeelte (d’Arrêt) en een hotelaccommodatie The Fallon; slapen in de voormalige gevangenis Schutterswei.

Dit cultureel erfgoed is hiermee behouden gebleven voor Alkmaar en Nederland.

Minder beroemde criminelen bleven ook komen en gaan. Na aankomst met de bus van justitieel vervoer in de remise werden de nieuwe bewoners direct doorgeleid naar de afdeling visitatie waar ze tot op de blote huid werden gecontroleerd, een maatregel die zich tijdens het verblijf daar regelmatig herhaalde. Er was op de begane grond een strafcel waar de gevangene in isolatie kon worden gezet na ongewenst gedrag.

De Schutterswei was na de sloop van de gevangenis aan de Geestersingel het laatst overgebleven negentiende-eeuwse justitiële gebouw in Alkmaar en Nederland en zou derhalve herontwikkeld worden. In de huidige opzet is nog altijd de gevangenis te ontdekken.

Door de jeugd uit ‘de-stad’ (ook door ondergetekende) werd er gevoetbald op wat nu het parkeerterrein is. De tijden zijn veranderd, want ze lunchten bij aangename temperaturen op de voormalige luchtplaats van de penitiaire inrichting met een flesje grauburgunder trocken van Fuller-Ellermann 2020 uit de Pfalz.

De grauburgunder oftewel ruländer kwam via de Bourgogne terecht in Zwitserland en Hongarije, en van daaruit vermoedelijk in de 16e eeuw ook in Duitsland. De benaming ruländer komt van de koopman Johann Ruland, die in 1711 in een tuin in het stadje Speyer een hem onbekende burgunderdruif vond en die vermeerderde. De hoge kwaliteit van de wijnen overtuigde wijnboeren al in de 19e eeuw. Afhankelijk van de regio gaven ze er verschillende namen aan. Overgebleven is ruländer, de naam waaronder hij als ras geklasseerd is, terwijl grauer burgunder en grauburgunder voor Duitse wijnen toegelaten synoniemen zijn en inmiddels behoren tot de classicdruiven.

Een onweerstaanbaar lekker glas wijn in het zonnetje waar voorheen van vrijheid geen sprake was! Top zoet/zuur spanning. Mooie zalmroze zweem. Geuren van peer, perzik, lychees, meloen, bloemig. Smaken ook van ananas en papaja, lichte prik, tikje mineralig.

Ze voelden zich vrij&blij bij zoveel moois in hun glazen.

 

 

 

Back To Top