Stokpaard

Tussen alle hippe en reguliere menu’s die zowat overal geserveerd worden hier ter stede is het altijd weer ‘thuiskomen’ bij een conventionele eetervaring.

Hij was door zijn dochter in het kader van de restaurantweek uitgenodigd bij Het Stokpaardje te Alkmaar, al sinds jaar en dag een verzorgd wijn&spijs adres. Nu eens niet de zoveelste op-de-huid-gebakken-roodbaarsfilet die niet te onderscheiden is van hetzelfde visje een straat verderop. Niets ten nadele van een roodbaars, maar Verschil Moet Er Zijn. N’est ce pas.

De ambiance is ietwat bedaagd, maar de losse bediening maakt veel goed. Als de eigenaar niet zelf aan het woord is , krijgen we uitleg bij de wijn van iemand met sommelieraspiraties. Hier is de bediening nu eens niet het sluitstuk van de begroting, maar een vak. Hulde.

Wat aten ze zoal in deze klassieke setting:

Vooraf: een bonbon van huisgerookte zalm, Hollandse garnalen en een gepocheerd eitje. Daarbij dronken ze een fris glas Grüner Veltliner.

Tussen: warmgerookte Sint Jacobsschelpen met asperges en bieslook. Daarnaast stond een prima glas Cotês de Gascogne.

Hoofd: een op lage temperatuur gegaarde ossenhaas met groentengarnituur en bearnaisesaus. Daarbij een glas Valpolicella Ripasso.

Zijn dochter moest de volgende dag aan haar nieuwe baan beginnen, altijd weer een spannend moment en zodoende deed ze mee met halve glazen. Dit alles in het kader: fris aan de start verschijnen. Halve glazen? Dat kan daar dus. Zelf is hij meer van het volle glas en bovendien hoeft hij godlof niet meer aan een nieuwe baan te beginnen.

De Grüner Veltliner zong het hoogste lied. En ook de Gascognewijn klonk door in de partituur. Tip: waar u ook zit en er staat een Côtes de Gascogne op de kaart, probeer hem uit. Veelal krijgt u waar voor uw geld.

De Valpolicella Ripasso is de tenor in het koor van wijnen; subtiel en een uitstekende tegenhanger bij ossenhaas. Deze wijn is het halfbroertje van de Amarone. Met die laatste naam gaat men veelal vol op het orgel, waar een Ripasso soepeler doorkomt. Kortom, voor wijn&spijs liefhebbers in de klassieke zin is dit Alkmaarse adres al lange tijd een aanrader.

 

 

Back To Top