Stappers

Hij is altijd een ‘schoenen-man’ geweest. Mooie schoenen…, ze zijn een sieraad aan de voet. Waar hij op de wereld kwam, hij kocht er altijd wel een paar schoenen. Kwam hij net terug uit Amerika, belde hij aan bij een vriend die, nadat de deur was open gegaan, hem van top tot teen bekeek en uiteindelijk droog opmerkte: ‘Dat schoeisel past niet bij een Nederlands wegdek…’
Zelfs toen hij geen nagel had om aan zijn gat te krabben, was er altijd geld voor dure schoenen. Tis raar maar waar. Ooit woonde hij in Parijs op een studentenkamer ter grootte van een uit de hand gelopen klerenkast, toen hij tijdens een omzwerving door de stad in een etalage van Balley’s (bestaan die winkels nog?) aan de Boulevard du Montparnasse een schoen zag staan waar hij gebiologeerd naar bleef staan kijken, terwijl een grote begeerte in hem opwelde. Hij heeft er eten voor uit z’n mond gespaard, gestempelde postzegels hergebruikt, geld afgetroggeld van iedereen die gevoelig was voor zijn lenige praatjes, maar hij moest-en-zou die adembenemend mooie schoenen aan zijn voeten hebben.
Vorige week overkwam hem dat weer. Dit keer zaten de schoenen aan de voeten van iemand die hij aantrof in de binnenstad van Alkmaar en heeft hij gewoon gevraagd of hij ze eens van dichtbij mocht bewonderen. Dat mocht en er werd meteen bij verteld waar ze te koop zijn. Greve is het merk. Eerlijk gezegd, hij had er nog nooit van gehoord. ‘Van Lier is de prins, Van Bommel de koning en dan is Greve de keizer’, legde de eigenaar van het schoeisel uit. Het zijn prachtige, handgemaakte, halfhoge, suëde stappers in een matte cognackleur. Volgende week gaat hij ze kopen en hij verheugt zich er nu al op. Ze zijn duur, maar beneden de tweehonderd euro is er geen goeie schoen te vinden, heeft hij ooit eens opgevangen. Uiteindelijk moet je er een hele dag op lopen en omdat je voeten een heel eind verwijderd zijn van je hoofd heeft een mens de neiging ze te verwaarlozen. Enfin, allemaal argumenten om zijn twee voeten volgende week eens dubbel te verwennen met een paar keizerlijke Greve’s.

Back To Top