Rooie Dirk

Van 23 september t/m 3 november zijn de schilderijen van Dirk Meijer te bewonderen in het pand Huigbrouwerstraat 24 hier ter stede. Bij Nacht & Ontij heet de tentoonstelling. Dirk -Rooie Dirk, voor vriend en vijand- heeft jaren niks van zich laten horen, geobsedeerd als hij was door Nacht & Ontij, maar nu heeft hij weer een nieuwe tentoonstelling. Het werd tijd.
Jack liep er die zondag 23 september even in en uit. Hij houdt niet van ‘openingen’, maar voor iemand die hij goed kent maakt-ie graag een uitzondering. En bovendien, de laatste keer dat hij werk van Dirk publiekelijk mocht aanschouwen dateert alweer van zo’n dertig jaar geleden. De ontzuiling -lees ontkerkelijking- van Nederland was in volle gang en op Het Bolwerk van onze Onvolprezen Stad werd een kunstmarkt gehouden. Dirk was daar aanwezig met een stalletje en aan een soort waslijn, alsof ze er hingen te drogen, waren werken van hem opgehangen. Eén van die volledig abstrakte schilderijen heette ‘Een wandeling met God’. Zo’n titel blijft je bij in een tijd waarin vrijwel alles ter discussie staat.
Van Dirk kreeg Jack z’n eerste spijkerbroek. Zoiets vergeet je ook nooit meer. Op de slaapkamer van Dirk’s ouderlijk huis in de Anna van Burenstraat paste hij diens spijkerbroek en toen hij zich erin gewurmd had (hoe strakker hoe beter) sprak Dirk de woorden die in Jack’s oren zijn blijven naklinken: ?Hij past? je mag hem wel hebben?. In die dagen associeerde je spijkerbroeken nog met Amerika, met Jazz-avonden en existentialistische films. Het waren spannende tijden en om dan je spijkerbroek, het icoon van de nieuwe tijd, zomaar weg te geven, geeft blijkt van een groot hart en een onbaatzuchtige geest. Zo dat is eruit?.
En het enige wat Jack na al die jaren terug kan doen, is deze herinnering ophalen en u aanraden de Huigbrouwerstraat 24 even binnen te lopen om de schilderijen van Rooie Dirk te bekijken. Bij Nacht & Ontij is geen product van vrijblijvend gepenseel, maar schilderwerk van een man die weet waarover hij het heeft.

Back To Top