Maallust

Leestip: Mocht u ooit ‘Het Pauperparadijs’ in handen krijgen, lees dan in het boek wat de strafkolonie Veenhuizen in Drente ooit betekende voor haar bewoners. ‘Kolonisten’ werden ze eufemistisch genoemd. Ze woonden in dwanggestichten, gebouwd door de Maatschappij van Weldadigheid. Tucht en Orde stonden voorop. Opgezet als sociaal experiment bood het arme gezinnen en paupers een tweede kans.

Tegenwoordig probeert Drente zich te onderscheiden als fiets-provincie. En kan het gebeuren dat een sliert fietsers Veenhuizen aandoet en zich laat uitleggen waar al die strakke barakken op het uitgestrekte terrein ooit voor dienden. De gevangenis is gebleven, de rest van de gebouwen wordt gebruikt door kleine bedrijven. Ze hebben allemaal een naam die het voetvolk van toen moest verheffen: Leering door Voorbeeld, Flink en Vlug, of Een van Zin.

Zijzelf sliepen als ‘vrije-vogels’ in de voormalige apotheek, nu omgebouwd tot een aangenaam hotel. Deze magnifieke pleisterplaats bestaat uit drie gebouwen. Hun bedjes stonden in Plichtsgevoel. Die namen zijn in een strakke zwarte letter, in de layout van die tijd, aangebracht in de gevel op de gebouwen.

Op één van die barakken stond Maallust te lezen, de vroegere graanmaalderij en heden ten dage een brouwerij. Maallust (www.maallust.nl) is een bijzonder initiatief; vijfentwintig bierliefhebbers die zichzelf de Zware Jongens noemen, sloegen de handen ineen en stichtten deze mooie brouwerij in Veenhuizen.

Voor de twee bezoekers uit dit verhaal bestond het hoofdgerecht in het restaurant van Bitter en Zoet die avond uit: rosé gebraden tamme eend in z’n eigen jus en in een korstje van zaden/pitten en granen, geserveerd met pompoenpuree/artisjok/vadouvan.

Als begeleidende wijn werd aanbevolen een Bardolino Classico, die door het kritische tweetal te licht werd bevonden en bovendien was de prijs/kwaliteit niet in overeenstemming naar hun mening. Dus werd er uitgeweken naar het lokale bier.

Voor hem de Vagebond Vienna; een koperkleurig, ondergistend bier. Moutig van smaak met een licht bittere afdronk.

Voor haar de Pauper Spelt; smaakvol, fris bier met een subtiele, hoppige afdronk en een toets van citrus en koriander.

Hoezo wijn? De Bardolino werd niet gemist.

Back To Top