Koffer (slot)

Vorige week vertelde Jack op deze plek, dat hij een oude koffer van zolder naar beneden heeft gebracht, die vol zit met geschreven herinneringen aan zijn vorige leven als auteur. Hij komt daarin z?n eerste schrijfsels tegen en z’n tenen krommen bij het lezen ervan. Korte verhalen en dikke manuscripten met titels als ‘Alles is Plastic’ en ‘De gekte van het reizen’. Geen wonder dat die allereerste pogingen overal werden afgewezen. Maar dan stuit hij ook op z’n eerste publikatie, in wat toen het maandblad Avenue heette en wat een grote stap vooruit betekende in zijn schrijversbestaan. Dat verhaal kan er nog steeds mee door en het zou leuk zijn daar nog eens een column van ‘nul72’ mee te vullen. Wie weet?
Helemaal onderin vindt hij de vergeelde pagina’s van het Alkmaars Weekblad waar hij naar op zoek is. Pagina’s met interviews die hij afnam van willekeurige Alkmaarders, die hij dan naar hun hobby’s vroeg. Gewone mensen die hij aansprak op straat om ze zover te krijgen dat ze hem vertelden waarom hun leven de moeite waard is. In eerste instantie was iedereen nogal terughoudend. Nooit eerder had een vreemde hen op straat daar naar gevraagd. Opvallend was, dat de meeste mensen zichzelf niet de moeite waard vonden voor zoveel aandacht. Daar moest-ie een breekijzer op zetten om hun aarzeling te overwinnen. Maar als dat lukte werd hun verhaal na een stroef begin steeds enthousiaster en waren ze vaak niet meer te stuiten.
Het resultaat van die gesprekken, onder het motto ‘Een praatje met’ werkten ze dan samen uit, want de foto’s en de tekeningen waren van Dirk Bakker, nog altijd aktief als kunstenaar en voldoende bekend in deze contreien en daarbuiten.
Nou ja, met de inhoud van de koffer kan hij een lange reis maken zonder zijn kamer te verlaten. Dat zou hij zelf vertellen, mocht ooit iemand van een krant hem op straat aanspreken en hem naar zijn hobby’s vragen.

Back To Top