Hof van Schoorl

Het betreft de perfecte avond. Ze fietsen over de Westfriesedijk richting Schoorldam. Het is windstil, de temperatuur op dat uur – zeven uur in de avond – is nog steeds een graad of vijfentwintig. Het is al gezegd, de perfecte avond: koetjes in de wei, schaapjes in de berm.
Ze hebben gereserveerd in het Hof van Schoorl aan het Noordhollandsch Kanaal. Dat reserveren is nodig, zo blijkt. Er is nog net een tafeltje vrijgehouden op het terras aan de waterkant. Binnen wordt een verjaardag gevierd en de ‘jolly-good-fellows’ zijn niet van de lucht.
Ze gaan voor een menu, te beginnen met een knoflook-briesoep. Nu ze weten wat ze gaan eten, wordt er eerst een flesje wijn besteld. De soep wordt niet heet gegeten, so to speak, en wordt teruggestuurd voor een hetere versie. Geen enkel probleem.
Soms verwacht een mens weinig van de wijn, ‘zal wel niet veel soeps zijn’ als ze de wijnkaart bestuderen: sauvignon blanc, chardonnay en de zoveelste pinot grigio en dan waarschijnlijk niet van elkaar te onderscheiden. Hun keuze valt op de rosé.
‘Hij is toch wel droog, hè,’ kunnen ze niet nalaten te vragen, eigenwijs als altijd.
Er komt een rosé cinsault van Louis Eschenauer, een wijn uit de Pays d’Oc ter tafel in een koeler.
Veelal kom je meevallers tegen bij weinig verwachtingen. Ook het glaswerk is goed: Chef&Sommelier. Dat verschilt nogal eens: mooie wijnen in belabberde glazen. Wat maakt dat uit, zult u misschien denken, een glas is een glas.
Nee dus; wijnglazen zijn belangrijk: de rand – de aanzet- dient voldoende dun te zijn. Veelal is dit bij geslepen kristal het geval. Wijn uit het juiste glas smaakt beter dan uit simpel glaswerk. In de glasbak met die rommel. Rigoureuze maatregelen derhalve. De juiste glazen kunnen het leven veraangenamen. Plastic ‘glazen’ zijn helemaal uit den boze.
Bij Riedel – een glasfirma- zijn er voor elke soort wijn eigen glazen. Eerst was ondergetekende hier zelf tamelijk sceptisch over. Toch smaakt een chianti beter uit een chiantiglas. Echt waar! Goed glaswerk draagt bij aan de perfecte avond.

Wordt vervolgd

Back To Top