Het systeem (1)

HET SYSTEEM (1)
Zijn dochter wordt groot. Die kruimel van weleer heeft zojuist haar schooltoets afgelegd. Niet geheel naar tevredenheid, heeft hij vernomen. Ze weet nog niet wat ze wil worden en nu is men in Huize Jack druk met het zoeken naar het juiste school-vervolg. Ze is nog leerplichtig en Het Systeem wil nu dat ze in een vakje gestopt wordt. Oei…, die opmerking vereist een enige uitleg.
Wat zijn dochter momenteel ondergaat lijkt heel veel op wat haar vader overkwam. Tijdens zijn lagere schooljaren was de kleine Jack doodongelukkig en zo bang iets niet te snappen dat hij prompt blokkeerde. Was-ie dom? Nee, hooguit wat langzamer dan de rest van de klas, wat ook kwam omdat hij veel energie verloor aan de sfeer om hem heen en die was, zacht uitgedrukt, niet bepaald de zijne. Het gevolg daarvan was dat hij veel liever zijn eigen realiteit bij elkaar zat te dromen, wat weer niet zo handig is als je moet leren rekenen en schrijven. Tot zover geen nieuws.
Uiteindelijk kwam hij terecht op de Ambachtschool aan de Bergerweg, het huidige Willem Blaeu, wat in die dagen een soort vergaarbak was voor alles wat niet wilde of kon doorleren. In dat eerste jaar op de Ambachtschool, een symbiose-jaar, mocht je alle vakken eerst uitproberen en omdat hij aan het eind van die periode een 8 voor machinebankwerken had, het hoogste cijfer op zijn rapport, werd besloten een machinebankwerker van hem te maken. Zelf had hij nog geen notie wat hij met zijn leven wilde doen en in de jaren die volgden voelde hij zich verdwaald als een kikker in de woestijn. Maar wat hem al die tijd overeind hield was het kale feit dat hij niet de enige verdwaalde kikker was daar in die leerfabriek.
Enfin, als u nieuwsgierig bent naar het vervolg van zijn schoolperikelen moet u even wachten tot de volgende week; zelfde dag, zelfde plekje op dit blog. Al drie jaar lang uw dienaar….

Back To Top