Herfst

Vorige week liet de herfst zich voor het eerst gelden. Korte mouwen werden lang en er werd een extra vestje uit de kast gevist. In de binnenstad van Alkmaar is het begin van de herfst altijd goed te zien op De Dijk, aan de kastanjebomen die daar staan. De eerste verkleuringen aan het blad worden zichtbaar en tussen die bladeren hangen rijpe kastanjes in hun stekelige schil. Straks, bij het eerste windje, zullen ze naar beneden ploffen, openspatten en heel even hun glimmende, bruine huid laten zien voordat ze tot prut gereden worden door nietsontziende autobanden. Als klein protest zullen ze op een motorkap stuiteren van daar geparkeerde auto’s, maar die laatsten winnen altijd en het plaveisel van De Dijk zal bedekt zijn met het witte pulp van de vermorzelde kastanjes. Uiteidelijk zullen ook de bladeren vallen en met een roezelig geluid langs de trottoirband geblazen worden. De herfst komt eraan. Het hangt in de lucht.
Het is tegen vieren als hij over De Dijk loopt. Op dit uur worden voor de ingang van de Achterdam de hoeren afgezet door hun pooiers. In vol ornaat stappen ze uit de auto en zonder hun ‘afzetters’ nog een blik waardig te keuren gaan ze op weg naar hun behoeftige klanten. Zo gaat ‘t daar al jaren, met grote regelmaat en even onafwendbaar als het wisselen van de seizoenen.
De Kooltuin ligt er uitgestorven bij. De middeleeuwse schildwacht voor de deur van winkel Mordor (stenen, mineralen en boeddha’s) heeft weinig te doen. En de bomen langs het water staan gelaten te wachten op de dingen die komen gaan. Hij plant zijn armen op de brugleuning en kijkt uit over de gracht. Een dik pak wolken tempert het daglicht en hij denkt, geheel in stijl met de komende verandering van het jaargetijde, aan alles wat hier in deze buurt heeft plaatsgevonden, de mensen die hier in de loop der eeuwen hebben rondgestruind. Hij denkt aan alles wat geweest is en aan alles wat nog komen gaat en ook weer onherroepelijk voorbij zal gaan. Maar de somberheid van die gedachte doet hem onrustig verder gaan, door het smalle Torenburg, richting Wageweg?

Back To Top