Gerrit

Vandaag doet Gerrit voor het laatst de winkel van Gerrit dicht. Deze laatste dag kunnen de mensen in de buurt nog bij hem terecht voor suiker en koffie, voor pennen en een krantje. In de buurt zeggen ze dat het een ramp is dat Gerrit ermee ophoudt. Waar moet je nu je vergeten boodschappen halen. Ineens beseffen ze hoeveel Gerrit heeft betekend voor de buurt.
Achterin de winkel zit Gerrit even uit te blazen. ?Het komt niet?, zegt hij, “omdat de zaak niet meer rendabel is. Het is de leeftijd, hè. Straks doet je poot het misschien niet meer en nu ben ik nog gezond…?
Vanmiddag krijgen de klanten een glaasje wijn. ?Dan is dat ook maar op, hè?, zegt Gerrit. ?En de kaas maken we ook op…?
?En dan?? vraagt Jack.
?Zondagmorgen zal ik door de winkel lopen en dan zal ik zeggen, Gerrit, zal ik zeggen, het is voorbij. Het zal vreemd zijn. En ik zal het missen?.
?Heb je ooit iets anders gewild?? vraagt Jack door.
?Iets anders…??, herhaalt Gerrit. ?Ja, ik had misschien wel iets anders gewild vroeger. Maar ik had geen keuze, hè. Ik wilde wel verder leren, maar dat kon niet, hè. Ik was heel opstandig toen ik van school moest. Maar langzamerhand vergeet je dat je ooit iets anders gewild hebt, hè. En wordt de winkel je leven…?
?Nu kun je alsnog iets anders gaan doen?, oppert Jack.
?Ja?, zegt Gerrit. ?Eerst ga ik lekker veel lezen, bijvoorbeeld boeken over vreemde godsdiensten. Elk volk kent z’n eigen goden en daar zijn ze net zo serieus mee als wij over die van ons. En ik neem motorrijles… Motorrijden, dat lijkt me prachtig!?
Gerrit veegt de koekkruimels op de broodplank bij elkaar en schenkt nog eens koffie in. Jack verbaast zich erover dat er zoveel geluid uit Gerrit kan komen. Dat is nieuw.
?Ik had me meer moeten ontwikkelen?, zegt Gerrit. ?Dan was ik verder gekomen in het leven…?
?Gelukkig is het nooit te laat?, troost Jack hem.
?Met een winkel, dat is aanpakken. Dat slokt je helemaal op. Maar zonder winkel? Ja, dan heb je tijd voor illusies…?

Back To Top