Geest

Het straatnaambordje zit vast aan de eeuwenoude muur bij het ‘t Hofje van Foreest. Als Jack er langs loopt kijkt hij recht in de laaghangende zon. Het weer is wild; zo regent of hagelt het en dan weer schijnt de zon. Voor hem uit loopt een groepje mensen onder leiding van een stadsgids. Ze blijven staan op de hoek van de Kanisstraat en hij vangt een riedel op die de gids op zijn groep loslaat. Het gaat over vroeger en dan nog eens over vroeger. Soms denkt hij wel eens dat hier tien verschillende gidsen ook tien verschillende verhalen zouden afdraaien terwijl het toch één en dezelfde stad is. Iedere gids gaat met z’n eigen verhaal van huis en hijzelf heeft ook een verhaal over dit straatje, hoewel dat niet zo heel ver teruggaat in de tijd. Vroeger heeft hij hier namelijk jarenlang gewerkt, bij de firma Anema, later Rijs, als magazijnmedewerker. Magazijnknecht heette dat toen nog gewoon. Op de plek waar ooit het kantoor gestaan heeft, is nu saaie nieuwbouw neergezet, ervoor een nieuwbouwpleintje compleet met nieuwbouwperkje. Het magazijn waar hij werkte moet zijn geweest op nummer 40 en 42. Beide pakhuisjes zijn omgetoverd tot woonhuis.
Aan de overkant, op nummer 45, bevindt zich een Kernwapenvrij Verklaarde Woning. Dat zegt een postertje achter het raam van de voordeur. Het is grappig te bedenken hoe de grote-wereld politiek dit slaperige autovrije straatje is binnengedrongen.
Dat gebeurde al eens eerder, herinnert hij zich nu, nadat hij van magazijnknecht was opgeklommen tot een van hun vertegenwoordigers. De vrijdagavond, vaste prik, vervoegden ze zich allemaal aan de zaak voor een evaluatie van de afgelopen week. Op 22 november 1963, één van die vrijdagen, werd het hoofd van de commerciële afdeling, meneer Seinen, midden in de bespreking gebeld door zijn vrouw met de mededeling dat zojuist de president van de Verenigde Staten, de heer J.F. Kennedy te Dallas, Texas, was neergeschoten en dat voor zijn leven werd gevreesd. Voor de jonge Jack maakte de Geest in Alkmaar toen ineens deel uit van het wereldtoneel.

Back To Top