Dom

Het is alweer een poosje geleden, maar hij weet nog precies waar het was, namelijk op de w.c. in het huis van vrienden. Hij zat daar op de pot. Het toilet was knus gemaakt; er hing een scheurkalender aan de deur en verder waren de wanden gezellig beprikt met bizarre krantenknipsels en andere malle teksten, zodat je geen moment verveling werd gegund terwijl je er een drol draaide. Moet gezegd; de heer des huizes deed ‘iets’ in verzekeringen en naast de closetrol hing een brief die iemand geschreven had aan een verzekeringsmaatschappij vanwege een claim.
Hij las het volgende: “Op 13 sept. j.l. wilde ik een kist met antieke tegels van de zolder naar beneden halen. Ik dacht slim te zijn door die kist via de hijsbalk naar beneden te takelen. Daartoe schoof ik de zware kist tot in de opening van het deurtje zodat hij al voor een kwart naar buiten stak. Ik moest dit klusje in m’n eentje kunnen klaren en bond een dik touw om de kist en liet dit door de takel aan de hijsbalk lopen. Beneden op het erf hoefde ik nu nog maar een flinke ruk te geven om de kist los te trekken van de zolderverdieping. Dit lukte inderdaad, maar ik had over het hoofd gezien dat deze kist zwaarder was dan ikzelf. Bang dat mijn tegels stuk zouden vallen omklemde ik het touw krampachtig en zodoende steeg ik net zo hard als mijn tegels naar beneden kwamen. Boven gekomen stootte ik mijn hoofd tegen de hijsbalk en mijn kist belandde met zo’n smak op straat dat de bodem er onderuit sloeg. Nu verplaatste het zwaartepunt zich weer en zoefde ik weer naar beneden. Ik plofte naast mijn tegels op het plaveisel en bleef daar duizelig zitten. Buiten een pijnlijke schedel mankeerde ik nog steeds niets, maar de restanten van de kist schoten los uit de strop toen die in aanraking kwam met de takel en vielen op me waarbij ik mijn sleutelbeen brak…”
Tot zover. En terwijl hij druk zette achter zijn bezigheden op de pot vroeg hij zich af, hoe dom kan een mens zijn? En zou mij dat ook kunnen overkomen? Waarschijnlijk wel, moest hij toegeven. Maar nooit, nee nooit zou hij zijn domheid zo breed uitmeten. Dan maar geen schadeclaim. Zo dom was-ie nou ook weer niet…

Back To Top