Alwin (vervolg)

Een poos terug schreef hij enkele stukjes over zijn vriend Alwin; gevlucht uit een Afrikaans land en illegaal in Nederland. Hoe gaat ‘t met hem? Niet zo best!
Tijdens een klusje in Amsterdam is hij uitgegleden op een nat steigerdeel, dreigde naar beneden te vallen, maar bleef nog net met één been haken en heeft daarbij zijn knie ernstig verdraaid. Dat u het maar weet.
Jack luistert met open mond naar zijn verhaal. Hoe hij voor het M.C.A. is afgezet en door zijn baas met de draaideur naar binnen is geduwd. Achter die deur is hij opgevangen en in een rolstoel gezet. Er is naar zijn papieren gevraagd. Die had-ie dus niet. Toch kreeg hij een bed en is zijn been in het gips gezet. Af en toe kwam er iemand langs, een zuster of een dokter, voor een snelle blik en een paar woorden. Dat was het wel zo’n beetje. Na een paar dagen mocht hij weer gaan en nu loopt hij op krukken die iemand voor hem geregeld heeft. Werken kan hij niet en zijn inkomsten zijn opgedroogd.
Hij vindt Nederland een fantastisch land. En hij weet zeker dat de God waarin hij vast gelooft het beste met hem voor heeft. Want in zijn bijbeltje staat: Wie niet werkt zal ook niet eten. Hij werkt nu niet en toch wordt hem van alle kanten eten toegestopt, eten dat andere mensen over hebben. En in dit land hebben de mensen heel veel eten over en daarom begrijpt hij niet dat ze toch nog zeuren. Hij begrijpt zoveel niet, ook niet dat Nederlanders moeten betalen voor hun eigen energiebronnen en dat nog doen ook.
‘Betalen voor het aardgas wat in je eigen grond zit?’, herhaalt hij ongelovig.
‘Daar worden alle mensen van betaald die niet werken en toch willen eten’, legt Jack hem uit.
Hij knikt en denkt na. ‘Dit is een ingewikkeld land’, merkt hij tenslotte op.
Ze zitten op een bankje in de straat waar hij woont. Zijn ingepakte been steekt recht vooruit, ernaast liggen zijn krukken en tussen hen in staat een tas met gekregen boodschappen. ‘Jouw land wordt al een beetje mijn land’, zegt hij lachend, doelend op de tas naast hem. Hij pakt er een rol koekjes uit, scheurt het wikkel los en houdt hem Jack voor.

Back To Top