Achterhoek

Ook de Achterhoek hoort bij Nederland. Waren ze in het dorp Hummelo ’bedaard’, zoals dat heet in het West-Fries. In het centrumpje van het dorp stond de gebeeldhouwde groep van de band Normaal. Bij uitstek de verpersoonlijking van het Achterhoekse gevoel.

Ze vonden zichzelf terug in Het Wapen van Heeckeren, een buitenplaats aan de Zelhemseweg. Kortom, niet heel ver van huis, maar toch een andere wereld. Dit restaurant is gelegen in de bosrijke omgeving van het achterland. Je kunt er heerlijk eten, drinken en slapen. Het restaurant is gevestigd in een rijksmonument en heeft binnen en ook buiten plek te over, plus een ruime parkeerplaats voor degenen die niet lopend of op de fiets in deze contreien ‘bedaren’.

Het pand zelf is van het begin van de negentiende eeuw. Dit monument ademt historie. De boerderij-herberg behoorde vroeger toe aan het landgoed Enghuizen, destijds in het bezit van textielbaron Van Heeckeren, vandaar de naam ‘Het Wapen van Heeckeren’. Het gebouw verkeert nog altijd in zijn oorspronkelijke staat. Zo zijn de luiken van het monumentale gebouw geschilderd in geel-rood, de kleuren van het landgoed Enghuizen. De gietijzeren dakkroon met de zeer fijne details lijkt bijna kantwerk. Dit, en de uitstekende staat waarin het bouwwerk verkeert, maakt het tot een van de mooiste etablissementen in de Achterhoek.

De keuken serveert op Europa geïnspireerde gerechten. Bovendien is de huiswijn een sauvignon blanc die uitsteekt boven veel andere huiswijnen, die toch vaak van minder niveau zijn. Sorry to say.

Ze dronken van Laurent Miquel een Père & Fils, een heerlijke frisse wijn uit de  Languedoc, met een gouden kleur en strakke aroma’s. Eerlijk gezegd zijn huiswijnen vaak niet van elkaar te onderscheiden. Is het een chardonnay, een pinot grigio of een sauvignon blanc; wie zal het zeggen. Het staat op de fles en dus geloof je het maar. De wijn die ze in het Wapen voorgezet kregen was een echte sauvignon blanc, strak en met een hint van granny smit. Geen ‘zoetje’ te bekennen en zo hoort dat ook. Alles bij elkaar: een tien met een griffel daar in Hummelo.

Back To Top