Champagne

Vanwege het verschijnen van zijn nieuwe roman Tijd (fb TIJD ) openden ze een mooie fles campagne.
De doorsnee Nederlander en een fles champagne, dat is een ongelukkige combi. Wij, bewoners van ‘neder-land’, vinden ‘bubbels’ vaak te zuur&duur. Dit eerste euvel komt voornamelijk omdat wij die flessen vaak op het verkeerde moment openen; namelijk klokslag twaalf tijdens oud&nieuw en dan proosten met een oliebol in de andere hand. Die twee grootheden verdragen elkaar slecht. De besuikerde oliebol geeft de champagne een zure aanzet waar wij ‘laaglanders’ vrijwel meteen op afhaken. Jammer.
Er zijn verschillende alternatieven voor champagne: cava, prosecco en crémant. Er mag alleen champagne op het etiket staan als de wijn afkomstig is uit de streek met dezelfde naam, die tot ver achter de komma is beschermd. De juristen in Reims, de hoofdstad van dit rijk-der-bubbels, hebben bij het Europese Gerechtshof voor elkaar gekregen dat het Zwitserse dorpje Champagne in het kanton Vaud zijn eigen naam niet meer op het etiket van de aldaar vervaardigde wijn zonder belletjes mag zetten. Dat op die plek al sinds de Romeinse tijd wijn wordt gemaakt, terwijl de Champagne pas sinds een paar honderd jaar met de productie van hun drankje begon, kon de magistraten niet vermurwen. Zelfs de Franse modekoning Yves Saint Laurent delfde het onderspit: zijn parfum Champagne werd verboden. En ook de firma Apple mocht de kleur van een nieuwe iPhone niet omschrijven als champagne.
De streek Champagne is nauw afgebakend en welgedaan. Dat is al te zien aan de huizen. Valt de ene kant van de weg binnen de appellatie en de andere kant niet, dan zijn de huizen aan de ‘verkeerde’ kant beduidend armoediger en minder goed onderhouden. De overburen stralen een weldoorvoede gezondheid uit.
Maar zoals gezegd; er zijn alternatieven. Een sekt komt uit Duitsland. Een crémant uit de Bourgogne en de méthode traditionelle uit de rest van Frankrijk. Dan is er prosecco uit Italië en cava uit Spanje. Ook uit Australië en Zuid Afrika kan zomaar correcte ‘namaak’ komen.
Een goede, droge cava is een uitstekende vervanger voor een champagne en beduidend goedkoper, euvel twee. Tip: trek een ‘bubbel’ open als er iets te vieren valt (het debuut van een roman!) zonder oliebollen. En wacht dan niet te lang; maak van het openen van de fles een speciaal moment.

Back To Top