Beit Jabri

Beit (huis) Jabri is een monument in de Oude Stad van Damascus. Het is gebouwd rond een grote, open binnenplaats en stamt uit het jaar 1737. Na veel verbouw-avonturen (zie: www.jabrihouse.com) is het vandaag de dag een café-restaurant, waar iedereen tussen de gerechten door van haar pracht en praal kan genieten. Beit Jabri is een van dé attracties van Damascus, waar je een traditionele Syrische of Libanese ‘mezze’ (allerlei kleine hapjes) kunt bestellen, een waterpijp kunt roken, kunt kaarten of backgammon spelen. De prijzen zijn er naar Europese begrippen zeer redelijk. Toen Jack&Co er neerstreken, er door zijn broer rechtstreeks vanaf het vliegveld heen gebracht, riep Jacky-boy in eufore overmoed: “Ik trakteer”. Dat kostte hem toen na afloop van een 5-persoons maaltijd, compleet met drankjes, zomaar vijftien euro. Dan kun je nog eens wat roepen. De drankjes zijn overigens alkohol-vrij. Heel erg is dat ook weer niet, want Damascus is bekend om zijn voortreffelijke vruchtensappen. Die vruchten zijn hooguit een halve dag onderweg vanuit de omringende oase naar je glas. Blozende vruchten met nog de originele smaak, die je is bijgebleven van vroeger; toen aardbeien, bessen en peren nog gewoon naar aardbeien, bessen en peren smaakten en nog niet werden ingevlogen vanaf de andere kant van de aardbol en dan onderweg mogen ‘rijpen’.
Van het menu in Beit Jabri is speciaal aanbevolen de op verschillende manieren bereide hommos (een kikkererwtenpasta), fattouch (salade), ba ba ganoush (aubergine met granaatappel) en tabouleh (een couscousgerecht). Dit alles natuurlijk vergezeld van platte, dunne broden (saj) waar je een stuk afscheurt om mee te dippen.
Hun Syrische trip begon in Beit Jabri en is er ook geeindigd. Mocht u een keer die kant op gaan, bezoek dit prachtige restaurant. Eet er op de koele binnenplaats, aan de rand van de fontein of drink er de beroemde vruchtensappen onder de jasmijnboom en de wingerd. Bestel een waterpijp, zoals Jack deed en wordt er ‘mellow’ van de tabak en de herinnering aan al het moois waar je ogen en tong op getrakteerd werden.

Back To Top