Vaderdag

Het was zondag en vaderdag. Normaal gesproken geen dag om extra aandacht aan te besteden. Maar toch?
Je kunt je namelijk afvragen of vaders wel een feestje waard zijn. Zijn het niet eerder obstakels op weg naar zelfstandigheid? Enfin, dat zijn van die vragen, waar in dit epistel ook geen antwoord op gaat komen.
Voor deze ene keer werd er toch aandacht aan vader besteed met een bestelde ontbijtbox De betreffende zondagmorgen werd de box keurig op de afgesproken tijd afgeleverd.
Vader werd een beetje onrustig van die aandacht, want een spagaat. Diep in zijn hart denkt hij: ‘Laat maar’, maar is dan toch blij dat het er is. Niet eenvoudig deze dubbelhartigheid.
De ontbijtbox had als inhoud: Twee bruine broodjes met bacon, tomaat en kaas, twee zoete donuts, twee kaascroissants, twee flesjes verse jus, twee warme eitjes, een flesje rosé naruurwijn etc. De ruime inhoud van de box groeide uit tot een brunch waarbij ze een glas van de natuurwijn dronken, ook wel vin naturel genoemd. Moet gezegd, niet goedkoop maar wel heel erg lekker.
In korte tijd is natuurwijn, niet te verwarren met bio-wijnen – hoewel ook gemaakt van biologische druiven – uitgegroeid tot een trend onder uitgaanspubliek in de grote steden. Met geen chemische toevoegingen zoals sulfiet of dubieuze filteringen tijdens het bereidingsproces lift de wijn mee op het gezondheidsdenken. Gemaakt buiten de gebaande paden, so to speak.
Deze trend, doorgebroken tijdens corona, eindigt meestal als ze ook in de supermarkt te vinden is. Dus, in deze eerder genoemde kringen kun je niet aankomen met een flesje uit de supermarkt. Wen er maar aan. Er zijn namelijk mensen die gewone wijn ‘niet om te zuipen’ vinden en dan liever uitwijken naar bier of rum.
Een glas natuurwijn is voor deze scene een levensveranderend moment: licht kruidig, een vleugje kaneel, wat appel, bloemig. Funky, heet dat dan. Qua smaak zit het dicht bij druivensap; fruitig en licht op de tong. Waar traditionele, industrieel geproduceerde wijnen voorspelbaar smaken, zijn natuurwijnen vaak ‘wilder’, minder zwaar en daardoor gangbaar in dit wereldje.
De wijn uit de ontbijtbox is een rosé, iets stuivend, luchtig en daardoor passend bij het vroege uur.
Het betreft hier; een Alma Gaya rosé 2022, Domaine de Berquerolles IGP Cévennes, Languedoc- Roussillon. Druif: cabernet sauvignon. Diep zalmrood gekleurd, (het lijkt wel grenadine) en resulteert in een gulzige rosé met een hint van gekaremeliseerde appel, aarbeiensiroop en karamelpudding. Fraai gestructureerd en rond in de mond.
Helemaal TOP.

Back To Top