Moerstaal

Ooit won Jack’s moeder een prijs met de slagzin “Helpt zorgen voor het zorgenkind” , een geldinzamelingsaktie voor het goede doel. Daarmee won ze “een zwaar verzilverde” bestekcassette. Niet gewoon verzilverd, nee “zwaar” verzilverd en het mocht alleen op zondag gebruikt worden. Achteraf bleek het edelstaal te zijn, maar dit terzijde.
Waar het in dit stukje om gaat; zijn moeder was een kei met taal. Niet alleen bedacht ze bovengenoemde slagzin, maar ook werden allerlei bestaande gezegdes door haar van een nieuwe glans voorzien. Gezegdes die daardoor zijn blijven hangen en nu in zijn eigen taalgebruik terecht zijn gekomen.
Soms hoort hij zichzelf zeggen: Het is makkelijk riemsnijden van andermans leer. Wat zoveel wil zeggen als ‘Het is makkelijk uitgeven van andermans geld’. Misschien iets voor politici om ter harte te nemen.
Of: Liever-broodjes bakken we niet. Dit werd hem toegevoegd als hij liever iets had of deed wat op dat moment niet kon of mocht.
Nog eentje: Gekken en dwazen schrijven hun naam op muren en glazen. Mensen die niets te melden hebben, schreeuwen vaak het hardst. Dat zou nu voor twitteren kunnen gelden. Gekken en dwazen twitteren en dazen, zou je ervan kunnen maken.
En nog een: Het sop is de kool niet waard. Zijn moeder was een echte Langedijkse en een spreekwoord met ‘kool’ erin dus voor de hand liggend. Het betekent: het is niet iets om je druk over te maken.
Enfin, dat was zo een kleine greep uit haar spreekwoordenarsenaal, waarbij ze vaak zelf de hand lichtte met die wijsheden. Zelf lustte ze bijvoorbeeld best een liever-broodje. En soms wel twee.
Maar de allermooiste uitspraak deed ze toen ze weer eens werd aangevallen op dat gedoe met die “zwaar verzilverde cassette” en ook dat ze na elke afwasbeurt de merkjes met “kristal” weer terugplakte op het voetje van haar wijnglazen, zodat iedereen toch vooral niet moest denken dat het gewoon glaswerk was wat je aan je mond zette. Dan verdedigde ze zich op venijnige toon met de zelfgebakken slogan: “Ben je niks en je verbeeld je niks, dan ben je twee keer niks”.

Back To Top