Costas
We blijven nog even hangen in de plaats van de vorige column en reserveren bij het Portugese restaurant ‘Costas’. We beseffen dat we niet overal origineel Portugees kunnen eten daarvoor moet je naar elders… naar Medemblik dus. Voor vier personen reserveren we een tafeltje aan de kade, met uitzicht op de boten; zeilboten in allerlei maten, van groot tot klein en van verschillende nationaliteiten. Ook om ons heen, aan de overige tafeltjes zijn veel bootliefhebbers te vinden. Blijkbaar is koken op een schip een vorm van behelpen. Bovendien, het is vakantie. Dus waar gaat het over.
Het gaat erover dat ze na enig overleg besluiten tot een hoofdgerecht en een nagerecht . En omdat ze nog niet precies weten wat het gaat worden, komt er alvast een Dão, Adega de Mangualde 2016 ter tafel. Uiteindelijk wordt er gekozen voor cataplana de peixe. Rode wijn bij vis? Dat kan. Mits gekoeld en voldoende fruitig. Daarvoor is de Dao niet helemaal de juiste keuze. Hij is weliswaar gekoeld, er komt zelfs een koeler aan te pas, maar het is ook een wijn met twee maanden houtlagering op Amerikaans eiken vaten. Op zich is deze wijn totaal niet verkeerd, maar de combi met vis vliegt uit de bocht. Nogmaals, rode wijn kan uitstekend bij vis, maar deze is er te uitgesproken voor. Een foute keuze derhalve.
Overheersend bosbes in neus en mond. Verfrissend, hoewel de tannines van de houtlagering ietwat onrijp zijn. Er zijn voldoende zuren aanwezig, de afdronk is kort. Ideaal om met rood te aperitieven…
Druiven o.a.: Touriga National, Tinta Roriz. Deze jaargang 2016 valt hen als ‘vooraf’ goed in de smaak.
Adega de Mangualde is een modern bedrijf en bestaat al meer dan zestig jaar.
Het is met z’n tijd meegegaan, want voorheen schortte dat er in Portugal nog wel eens aan. Marketing?, nooit van gehoord. “We doen het al jaren op deze manier, dus waarom
veranderen.”
Omdat Portugese wijnen nogal eens ‘ouderwets’ gemaakt werden. Met harde tannines
die lang moesten rijpen om drinkbaar te worden. Ook waren het vaak kleine familiebedrijven die aan de toenemende vraag naar hun wijnen uit de rest van Europa niet konden voldoen en zodoende nog wel eens iets anders leverden dan was afgesproken.
Kortom, de Dão van deze bodega is up-to-date zonder dat de productiemethode werd aangepast.
Veelal zijn Portugese wijnen biologisch zonder dat dit op het label staat vermeld. De marketing blijft nog steeds achter bij de gang naar de moderne tijd. Een zegen derhalve.